Trening wspomagany- witaminy

sadą jest jest zwiększenie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczenia spożywania węglowodanów i tłuszczów. Najsłynniejsza dieta proteinowa to tzw. dieta Dukana, znana też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch fr

Trening wspomagany- witaminy Witaminy w sporcie są tak samo ważne jak aminokwasy i inne suplementy. Dlatego warto poszukać .

Czy dieta proteinowa jest zdrowa?

Dieta proteinowa ? dieta odchudzająca, której główną zasadą jest jest zwiększenie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczenia spożywania węglowodanów i tłuszczów.

Najsłynniejsza dieta proteinowa to tzw. dieta Dukana, znana też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) autorstwa byłego1 lekarza Pierre'a Dukana. Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Dieta ta jest krytykowana przez wielu dietetyków jako wyjątkowo szkodliwa m.in. dla nerek i wątroby2; kwestionowane są też kompetencje samego Dukana3.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_proteinowa


Nowy na siłowni? Warto znaleźć trenera

Siłownia dla nowicjusza to ciężki orzech do zgryzienia, zwłaszcza, gdy dużo osób ćwiczy. Łatwo się wtedy zagubić, ale z drugiej strony zawsze jest kogo się zapytać o pomoc w ćwiczeniu na danym urządzeniu. Może dojść do poważnych kontuzji, które tylko zniechęcą nas do dalszych ćwiczeń.

Pomoc trenera może być w tych trudnych początkach wręcz niezbędna, aby ćwicząc się nie uszkodzić. Warto więc wydać te parę złotych więcej przez pierwszy miesiąc uczęszczania na siłownie, aby nie była to droga przez mękę.


Witamina K i jej niedobory

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.